Om du är en av de många som lider av en täppt näsa, vet du hur frustrerande det kan vara. Att inte kunna andas genom näsan kan göra det svårt att sova, arbeta eller bara utföra dina dagliga aktiviteter. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 10 sätt att bli av med din täppta näsa och andas lugnt igen!

Orsaker till nästäppa

1. Allergier

2. Förkylning eller influensa

3. Torr luft

4. Bihåleinflammation

5. Näspolyper

6. Förvrängd septum

10 sätt att bli av med en täppt näsa:

1. Vissa mediciner hjälper – som melanotan nässpray, hjälper till att lindra nästäppa genom att blodkärlen i näsan krymper, vilket minskar svullnad och gör det lättare för dig att andas genom näsan igen. Se bara till att du alltid följer anvisningarna på förpackningen när du tar medicin!

2. Använd en luftfuktare – om du använder en luftfuktare i ditt sovrum kan du öka luftfuktigheten i luften, vilket kan minska förstoppning och göra det lättare för dig att sova.

3. Prova att använda en varm kompress – om du lägger en varm, fuktig trasa över näsan och pannan kan värmen hjälpa till att lindra trängseln.

4. Drick mycket vätska – att dricka mycket vatten hjälper till att tunna ut slemsekretet och förhindra uttorkning. Detta kan hjälpa till att täppa till din näsa och lindra sinustrycket.

5. Använd saltlösningsdroppar eller sprayer – dessa finns att köpa receptfritt på de flesta apotek och ger lindring genom att lossa tjockt slem och göra det lättare att rinna av dina näsgångar.

6. Ta en varm dusch – ångan från en varm dusch kan också hjälpa till att minska trängseln genom att öppna upp dina näsgångar och bihålor så att du kan andas lättare.

7. Använd en neti-kruka – det här är en gammal ayurvedisk praxis där du använder en speciell burk för att hälla varmt, salt vatten i ena näsborren och ut i den andra. Det hjälper till att spola bort slem och minska inflammation.

8. Prova nässpolning – det här liknar att använda en nätkruka, men innebär att du använder en spruta eller glödlampa fylld med koksaltlösning för att spola dina näsgångar.

9. Träna lite – Även lätta aktiviteter som promenader eller yoga kan hjälpa till att få blodet att flöda och minska trängseln.

10.Undvik irriterande ämnen – försök att hålla dig borta från triggers som damm, rök och starka lukter som kan förvärra dina symtom på nästäppa. Undvik också alkohol och koffein, eftersom dessa kan förvärra dina symtom.

Symtom på täppt näsa

Symtom kan vara obekväma och ibland till och med smärtsamma och inte minst orsaka stor irritation. Många upplever det en viss årstid, andra känner det vid läggdags. Men med dessa 10 tips kan du förhoppningsvis hitta lindring och få din andning på rätt spår igen! Om inget hjälper rekommenderar vi att du kontaktar din läkare. Kanske ligger det något annat bakom som kan åtgärda ditt problem. Kom alltid ihåg att rådfråga din läkare eller hälsosköterska innan du provar någon form av huskurer eller alternativa behandlingar.